2015年3月24日 星期二

[ 台北 - 公館 ] 風景如畫,20+個不能錯過的可愛自拍熱點!寶藏巖國際藝術村!


寶藏巖,是個掘寶地方嗎?對香港潮友嚟講,的確係嘅!

近年要數最紅嘅台北景點,其中一個一定有佢份!

寶藏巖國際藝術村由2006年被活化,於2010年開始正式營運,及後開放俾當地藝術家駐場創作,就好似香港的JCCAC差唔多。寶藏巖國際藝術村有各式各樣的工作室、藝術展覽、壁畫、兩間Cafe,仲有數十戶仍然住喺裡面嘅居民,一日一日的將藝術的生命力傳揚出去。



寶藏巖的入口有一座建於清朝康熙年間的寶藏巖(觀音)寺,寶藏巖都係因此而得名!20戶居民中主要係昔日的榮民同軍眷,而現時喺裡面嘅藝術家大約有20戶。



北城內寸土寸金,寶藏巖這樣依山而建的老舊眷村在台灣少見,在台北更是絕無僅有,它的過去雖是違建,但其獨特的歷史性及人們願意走進來了解它的過去、藝術家在這也找到的一片天。逛過後真得不希望這地方在10多年後被


寶藏巖的地圖。


離入口處地圖不遠有一個三角諮詢服務處,旁邊擺有許多文化藝術和駐村藝術家的作品簡介。


寶藏巖盡是迷宮一樣的蜿蜒小徑、斜路同樓梯,同朋友唔好輕易分開行呀~!




雖然被規劃為歷史建築,不過潮友參觀時唔好大聲尖叫,因為都係會打擾到裡面的居民呀~!


呢度有唔少嚟自國外同台灣本地的藝術家,PND當日就咁巧合地欣賞到一位香港人同台灣朋友辨的攝影展呢!呢度暫時有14間工作室,數目仍然有待上升中~ 

好似視覺藝術、多媒體數位裝置、地景藝術、舞蹈、攝影等...龐有盡有,並且開放俾市民參觀,等遊客同市民都可以有機會同駐場藝術家交流同體驗一下文藝活動!



下午才開始營業的Cafe。



寶藏巖各每個角落都展示著不同風格嘅藝術結晶品,好似呢個Fortune cookies 裝置藝術作品咁!



球場旁邊的塗鴉,非常值得潮友去影返輯「型格」沙龍呢!










寶藏巖國際藝術村點去?

地址:台北市汀州路三段230巷到底

1. 捷運公館站1號出口下車,往後走到汀州路(往高架橋方向走),到230巷右轉直行到底就到寶藏巖 
2. 開車基隆路走,過羅斯福路後右轉汀州路,再左轉汀州路三段230巷,車停自來水園區停車場



[ 寶藏巖國際藝術村 ]

電話:02-23645313 

開放時間:
週二至週五 pm 3:00-pm22:00 
週六‧日 pm11:00-pm22:00 

網站:http://www.artistvillage.org/



沒有留言:

張貼留言