2015年4月15日 星期三

卷一卷 - 足秤卷物小店!期間限定$20兩件即食三文魚手卷!


過荃灣買魚,經過鱟地坊嘅士林食街,行錯咗入橫巷,咁啱見到呢間壽司刺身店,抬頭一望,見到唔係大型連鎖店,即時醒一醒,突然口痕!...




呢間小店有一兩個立食位置,有賣各款丼、手卷、壽司、剌身、小食,明明要去買魚糧,都係睇吓有咩食先!





火炙壽司或飯類都係潮友推介嘅必食之最!


帆立貝手卷,$20元,即時捲製,望落面頭兩件帆立貝都係飽滿嘅,入口凍身,鮮甜爽口。


而珍珠米飯就係暖身嘅,所以如果影得太耐未入口,外面嘅紫菜就會無咁脆,所以潮友都係即製即攞即食啦!帆立貝、米飯、紫菜混合咗豉油同Wasabi,唔錯!


咦,食食吓去到底,PND發現手握位近底部仲有一粒帆立貝,即係3粒,搞到我食完都仲係咁興奮,一於試多樣野啦!





期間限定嘅《即食三文魚手卷》$20/2個,聽落好抵,唔知又會唔會只有三文魚呢?店員解釋需要即食係因為手卷即捲即食,紫菜先唔會變淋,外帶的話紫菜淋哂就唔好味了~!


兩件三文魚手卷,PND要了豉油同wasabi!攞上手同啱啱個帆立貝手卷一樣咁大,三文魚切成一塊塊,長而厚!


三文魚都幾肥美,今次,為咗滿足我嘅好奇心,我決定打開個手卷探個究竟,發現塊三文魚係落到底咁足料架!Tea time同潮友仔share一人一個,除返開都係每人$10,都幾抵食呀!




卷一卷 

星期一、三至日 13:00-22:00(有時會早開) 
電話:26121255

@荃灣鱟地坊80-84號華成樓B座地下B3鋪
(往荃新天地嘅天橋中間搭𨋢落去行入巷仔就係)

沒有留言:

張貼留言